Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

Aircraft Maintenance Crew

Sekarang aku post yang berkaitan dengan aircraft lah pulak.. Tetbe jatuh hati dgn aircraft pulak kn.. Haha.. Alang-2 tengah belajar pasal kapeterebang ni.. Tak salah kalau share ngn org-2 yg memerlukannya kan? :)
Study dekat METC ni bg byk pengajaran kat aku.. Tak kira lah dari segi apa pun.. Kalau nak dikira berapa ramai perempuan dekat sini, memang tak ramai lah.. Macam mana nak ramai, industri lelaki.. So, kena terima jelah perempuan tak ramai..
Sekarang aku tengah buat practical kat workshop.. Semua ada 4 projek.. Sekarang aku dah masuk projek ke 4.. Buat G-clamp.. Perghhh.. Wa cakap lu, buat benda alah ni memang mencabar.. Nak kena hacksaw, fail, measure, marking and what so ever.. Susah jugak la projek last nih.. Tapi takpe, ni baru permulaan.. Hehe
Eh, nak jadi part of Aircraft Maintenance Crew kan? Kene kuat semangat boh ! Tambah-2 awok ni perempuan.. Keje ni pun tak semestinya lelaki je boleh buat.. Perempuan pun boleh.. :)
Ada lebih kurang 5 bulan lagi untuk aku habis blaja…

Aircraft Towing Procedures

Towing is a process of moving an aircraft from one place to another without the engine power running. The person in charge to the towing procedure should first, refer to aircraft Maintenance Manual (AMM) Chapter 9 before carry out the process. The person involved in towing process are LAE, Ground crew on headset, cockpit crew & auxiliary crew.
The are procedures to be followed prior to tow the aircraft. Firstly, one man must be in the cockpit for the operation of the brakes of the aircraft. Next, all doors of the aircraft must be closed & locked up. After that, the undercarriage pins must be installed. Then, check the tyre pressure and make sure it is in good and correct readings. The following step is to connect the correct tow bar with the shear pin installed. Remember, one man must be overall in charge of the towing operation and be able to communicate with the man in the cockpit.
Start the APU and make sure there is sufficient hydraulic pressure for the brakes operation. …