Skip to main content

Posts

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI - DAY 2"

Hi semua !! Now, I'm ready for next entry. Day 2 in KRABI !! Okay, mula dengan Bismillah dulu. :)
Haaa Day 2 ni ialah hari membakar dan memanggang kulit. OMG ! Dah laa kita ni memang putih, bertambah-tambah laa putih masak garing kat sana. HAHA
Untuk day 2 and day 3 ni kitorang ambik pakej. Asalnya nak ambik pakej full 4H3M tapi memandangkan masing-masing nak merasa jadi backpackers ala ala orang bujang. So, kita pun reduce kan kos kat situ sikit. Kitorang just ambik pakej yang besar-besar je. Contohnya macam snorkeling and island hopping, town tours and a few activities tu. Untuk activities tu nanti aku cerita untuk Day 3 punya okayy ? Hihi
Okay, pagi tu kitorang bangun awal sikit sebab nak cari breakfast dulu sebab dalam pakej tu xde breakfast. Just ada lunch je.
So, ini breakfast kitorang. Nasi minyak & Nasi kerabu. Ada roti canai tu tapi dia macam garing sangat. Hihi
Lepas breakfast, kitorang balik hotel and tunggu orang yg pakej tu ambik kitorang untuk pegi snorkeling pu…
Recent posts

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI"

Hi, Assalamualaikum semua. I'm back !!  Kali ni dengan tajuk lain macam sikit.  Entry kali ni pasal kisah anak-anak gadis yang baru berjinak-jinak dalam bidang travelling. Haha Mission pertama untuk awek-awek ni adalah untuk menakluki KRABI !! Takluk laa sangat kan. Hahahaha
Okay, sebenarnya kitorang plan ni dah lama dah. Actually, tiket tu yg dah beli lama. Last year dalam middle of the year tak silap. Sis cakap laa kat diorang, kita beli je tiket. Nanti confirm jadi. Haha\ Betul lah kan? Memang jadi.
Kitorang punya trip kali ni 4hari 3malam. So, flight kitorang pagi. Pukul7 pagi.




Waktu kat sana lewat sejam dari waktu kita kat Malaysia.
So, kitorang sampai sana dalam 8 lebih jugak. Sampai je airport kitorang terus ambik shuttle bus pergi ke Aonang. Sebab kitorang punya hotel kat sana.

So, here is our place to sleep. 3 Bees Guesthouse.



Kitorang sampai hotel tu still pagi lagi, check in nye petang. So, kitorang just tinggalkan barang2 je kat situ then terus sewa skuter. Hihi

Harga …

Oh CRUSH !!!

Lain macam kan topik harini ? HAHAHAHA Seriously, I really think I'm in love. Nak tahu tak, semalam sis keluar dgn crush ! OMG!! Hahahaaha apa daa.. Sis sendiri pon taktau macam mana boleh tiba-2 nak ajak En Crush lepak. Yes, sis yg ajak dia. Hahaha Nampak macam perigi cari timba kan ? Ahhh lantak lahh. Yg penting sis dapat "dating" dgn dia semalam.  Ceritanya macam ni, semalam sis ada tournament netball. Ok tu bukan pointnya. Balik dari tournament tu sis dah terlentang dah kepenatan. Tidurlah sekejap kat ruang tamu sampai ke petang. Bangun dari tidur tu, sis pun pegi lah mandi apa semua. Siap makan lagi. Sekali tengok jam masa tu belum pukul 8 lagi. Hah sudahh.. Dah settle semua benda kan, jadilah boring. Tak tahu nak buat apa. Pastu baring-2 lah main henfon. Duk belek itu ini, scroll sana sini. Tiba-2 teringat kat En crush. Hahaha Masa tu taktau lah apa yg sis fikir. Sis boleh pulak pegi whatsapp dia ajak lepak. Yee, ajak dia lepak. Lepastu dia reply, "Lepak?? Ka…

Resepi Berbuka Untuk Sebulan Puasa

Nah resepi utk sebulan
RESEPI SEBULAN TAK PAYAH PENING-PENING

Menu:
1. Ayam Panggang Bermadu
2. Udang Masak Serai Wangi
3. Ikan Siakap Kukus
4. Ikan Masak Berlada
5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis
6. Ayam Masak Cendawan Ala Cina
7. Pajeri Nenas
8. Mee Hailam
9. Ketam Bertelur
10. Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
11. Nehari (Kari Kambing Kashmir)
12. Ikan Tiga Rasa
13. Ikan Pari Lemas!!!!
14. Tandoori Kurau
15. Tom Yam
16. Nasi Ayam Hakka
17. Mee Rebus
18. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
19. Ayam Golek Seri Pahang
20. Kari Kepala Ikan
21. Black Pepper Steak
22. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
23. Asam Pedas Tumis (Melaka)
24. Soto Ayam
25. Nasi Paprik
26. Nasi Dagang
27. Mee Bandung Muar (resepi asli Muar)
28. Gulai nenas ikan kering orang utara
29. Ayam Bercili masak ketumbar
30. Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style
________________________________________
Ayam Panggang Bermadu
Bahan-bahan:
1kg kepak ayam
1 senduk besar minyak bijan
2 senduk besar madu (kalau u suka manis, tambahkan lagi )
sedik…

Temanku yang sejati.

Awan mendung bertukar menjadi titisan hujan di petang hari ini. Baru seketika tadi aku mendengar hilai tawa keriangan kanak2 bermain di taman. Suasana menjadi sunyi cuma berselang seli dgn dentuman kilat. Seronok bila dapat jadi seperti kanak2,tak perlu fikir tentang apa2 masalah. Alangkah seronoknya kalau aku mampu menjadi seperti mereka semula. Bukan aku tak mahu menjadi dewasa, kesal ? Langsung tak pernah terlintas difikiran aku menyesali menjadi seorang yg dewasa. Malah aku bersyukur kerana diberi peluang oleh Allah SWT untuk menikmati hari2 yg berlalu sehingga saat ini. Lumrah kehidupan lah jika kita ada masalah kan ? Semua orang ada masalah mereka sendiri. Bagaimana cara mereka berhadapan dgn masalah itu yg membezakan kita semua.  Kita perlu ingat, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Allah tak menjadikan sesuatu tanpa sebab. Jadi, yakinlah dengan ketentuanNya. 
Sahabat ? Kawan ? Aku yakin, semua orang pasti ada sahabat atau kawan yang sentiasa ada ketika susah dan senang. …

21 / 8 punya kisah.

Dah hampir setahun aku hadap benda ni. Kdg2 rasa mcm betul2 nak give up. Aku letih, aku penat dgn semua ni tp aku tak boleh merungut. Sbb aku tahu Allah tgh uji aku. Aku kena kuat.  Aku cuma sedih bila aku dituduh takde kesedaran, takde rasa bersalah. Nak pertahankan diri pun tak guna. Dia mmg nak cari salah aku jugak.  Aku tahu dia nak psiko aku. Nak basuh aku lah kononnya. Tapi faham tak yg aku sebenarnya bukannya takde rasa bsalah, tp aku mmg dah set yg aku taknak tunjuk aku lemah. Aku taknak menangis. Tapi bila kena tengking macam tu, kena tuduh pulak mcm tu. Sape yg tak sakit. Kenapalah sampai mcm tu sekali ? Aku sendiri tahu, aku mmg sedar pn. Aku sendiri pun taknak susahkan mak bapak aku. Aku sedar aku bukan orang senang. Aku pun taknak kena buang or kena berhenti. Aku tahu risiko dia.  Aku dah cuba yg terbaik tp mungkin bukan rezeki aku lg. 
Ya Allah, mampukah aku untuk terus bertahan..  Kurniakan aku kekuatan.  Aku pendosa. Aku kadang alpa. Tapi aku tahu Kau tak pernah jauh. …

Aku, Jejaka Idaman & Maldives.

Assalamualaikum. Hari ni aku nak cerita lagi. Cerita pasal diri aku yg tak berapa nak keruan sekarang ni. Ntah kenapa aku asyik fikir pasal Maldives. Ada yg taktahu ke Maldives tu apa? Actually, aku dah jatuh hati dgn Maldives ni since..  Since when pun aku tak pasti. Hee Aku teringin sgt nak pergi sana one fine day. Atau mungkin honeymoon aku nanti, aku nak pegi sana. Seriously, nampak tak nak mula dah? Haha Fikir pasal Maldives, terfikir pasal nak kawin. Hihi Tak sedar diri lagi tu exam, assessment pun belambak-2. Macam mana nak kawin ? Haha
Aku ni kuat sgt berangan kot. Tu pasal lah asyik terbayang-2 jee.. Hehehe teruk dah ni. Tp dgn sape? Wallahualam lah. Jodoh tu kan rahsia Allah. Kalau aku minat gila-2 nak mati pun, kalau takde jodoh tak guna jugak. So, aku pasrahkan hati aku ni. Cuma ada sorang je lelaki yg buat aku gila sgt. Ntah kenapa aku sendiri taktahu. Puas aku cuba untuk lupakan and lumpuhkan dia dari ingatan aku. Tetap jugak ada, tetap jugak takleh lupa. Kenapa eh?  Bi…