Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Temanku yang sejati.

Awan mendung bertukar menjadi titisan hujan di petang hari ini. Baru seketika tadi aku mendengar hilai tawa keriangan kanak2 bermain di taman. Suasana menjadi sunyi cuma berselang seli dgn dentuman kilat. Seronok bila dapat jadi seperti kanak2,tak perlu fikir tentang apa2 masalah. Alangkah seronoknya kalau aku mampu menjadi seperti mereka semula. Bukan aku tak mahu menjadi dewasa, kesal ? Langsung tak pernah terlintas difikiran aku menyesali menjadi seorang yg dewasa. Malah aku bersyukur kerana diberi peluang oleh Allah SWT untuk menikmati hari2 yg berlalu sehingga saat ini. Lumrah kehidupan lah jika kita ada masalah kan ? Semua orang ada masalah mereka sendiri. Bagaimana cara mereka berhadapan dgn masalah itu yg membezakan kita semua.  Kita perlu ingat, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Allah tak menjadikan sesuatu tanpa sebab. Jadi, yakinlah dengan ketentuanNya. 
Sahabat ? Kawan ? Aku yakin, semua orang pasti ada sahabat atau kawan yang sentiasa ada ketika susah dan senang. …

21 / 8 punya kisah.

Dah hampir setahun aku hadap benda ni. Kdg2 rasa mcm betul2 nak give up. Aku letih, aku penat dgn semua ni tp aku tak boleh merungut. Sbb aku tahu Allah tgh uji aku. Aku kena kuat.  Aku cuma sedih bila aku dituduh takde kesedaran, takde rasa bersalah. Nak pertahankan diri pun tak guna. Dia mmg nak cari salah aku jugak.  Aku tahu dia nak psiko aku. Nak basuh aku lah kononnya. Tapi faham tak yg aku sebenarnya bukannya takde rasa bsalah, tp aku mmg dah set yg aku taknak tunjuk aku lemah. Aku taknak menangis. Tapi bila kena tengking macam tu, kena tuduh pulak mcm tu. Sape yg tak sakit. Kenapalah sampai mcm tu sekali ? Aku sendiri tahu, aku mmg sedar pn. Aku sendiri pun taknak susahkan mak bapak aku. Aku sedar aku bukan orang senang. Aku pun taknak kena buang or kena berhenti. Aku tahu risiko dia.  Aku dah cuba yg terbaik tp mungkin bukan rezeki aku lg. 
Ya Allah, mampukah aku untuk terus bertahan..  Kurniakan aku kekuatan.  Aku pendosa. Aku kadang alpa. Tapi aku tahu Kau tak pernah jauh. …

Aku, Jejaka Idaman & Maldives.

Assalamualaikum. Hari ni aku nak cerita lagi. Cerita pasal diri aku yg tak berapa nak keruan sekarang ni. Ntah kenapa aku asyik fikir pasal Maldives. Ada yg taktahu ke Maldives tu apa? Actually, aku dah jatuh hati dgn Maldives ni since..  Since when pun aku tak pasti. Hee Aku teringin sgt nak pergi sana one fine day. Atau mungkin honeymoon aku nanti, aku nak pegi sana. Seriously, nampak tak nak mula dah? Haha Fikir pasal Maldives, terfikir pasal nak kawin. Hihi Tak sedar diri lagi tu exam, assessment pun belambak-2. Macam mana nak kawin ? Haha
Aku ni kuat sgt berangan kot. Tu pasal lah asyik terbayang-2 jee.. Hehehe teruk dah ni. Tp dgn sape? Wallahualam lah. Jodoh tu kan rahsia Allah. Kalau aku minat gila-2 nak mati pun, kalau takde jodoh tak guna jugak. So, aku pasrahkan hati aku ni. Cuma ada sorang je lelaki yg buat aku gila sgt. Ntah kenapa aku sendiri taktahu. Puas aku cuba untuk lupakan and lumpuhkan dia dari ingatan aku. Tetap jugak ada, tetap jugak takleh lupa. Kenapa eh?  Bi…

Story of the day.

Persahabatan itu sepertimana agaknya ya ? Adakah aku sedang memusnahkan persahabatan aku sendiri. Aku selalu macam tu, dah buat pastu menyesal. Tp salah ke apa aku buat? Takut nnt ada yg salah tafsir. Kata aku buat mcm tu sbb cemburu. Actually, untuk apa aku nak cemburu kan? Aku cuma rasa benda tu annoying je. Beragaklah kalau ya pn. Mmg lah betul kau berperangai mcm tu even dgn family kau sendiri. Tp please laa, sekarang kau x duduk dgn family, kau duduk dgn kawan2. Kawan2 pulak membesar dgn cara yg lain. Aku taklah suruh kau berubah 100% untuk puaskan hati orang lain tp at least kau ubahlah sikit cara kau tu. Jgn buat atau bawak perangai kau masa dgn family kau kt sini. Kau pikir org lain akan layan kau the way your family treated you? Aku pun bukannya bagus sgt. Dgn family aku? Aku pun teruk jgk, malas ke degil ke tu semua standard la dgn family sendiri. Family pn dah paham kau, and dorg darah daging kau. Kau buat lah perangai mcm mana sekalipun, dorg xkan sampai tahap benci. Tp n…

Doaku hari ini

Assalamualaikum. Harini aku masih lagi menanti dan mengharapkan sesuatu yg baik akan berlaku. Dalam kesibukan dan kekalutan dunia di luar sana, aku tetap menanti dengan penuh sabar. Aku hanya berharap dan mampu berdoa agar Allah menetapkan yang terbaik untukku. Tiada lagi kata yg mampu aku luahkan kerana hatiku sendiri tidak mengerti apa yang aku nantikan. Aku tidak boleh menyalahkan takdir. Ya benar, ini memang takdirku. Oleh kerana itulah aku perlu bersabar. Aku tahu, Dia mengujiku saat ini kerana dia tahu akan kemampuanku.  Aku masih teringat akan kata-kata seorang teman kepadaku. "Awak ni kuatkan?" Aku hanya tersenyum dam berkata dalam hati. Aku dapat merasakan yg aku takkan menjadi sekuat dan seteguh ini andai tiada doa dari ibubapa, andai tiada sokongan dari ahli keluarga, andai tiada kata semangat dari kawan-kawan.  Ya Allah, aku memohon padaMu agar penantianku ini berakhir dgn sesuatu yg baik. Amin ya rabbal al amin.

Note to myself.

Persamaan aku dgn matahari ? Dah tentu2 la xsama tapi kalau dikaitkan dgn metc and rc ni baru aku faham, persamaan aku dgn matahari tu..matahari ada satu je, and kat sini aku pun satu jgk, sorang je perempuan kat sini. Tak kisahlah apa pun maksudnya aku tetap kena positif. Fikir yang positif je sudah, tak payah fikir apa orang lain fikir pasal kita. Banyak lagi benda yang berfaedah yang boleh dibuat daripada fikir pasal orang lain. Aku kat sini ada tanggungjawab aku sendiri. Pedulikan apa orang nak cakap, nak pandang rendah ke apa, abaikan je lah.  Hari ni, insyaAllah aku datang dgn semangat yang baru. Berazam untuk berjaya. Satu je lagi. Kena kuat semangat. Ingat balik jasa dan pengorbanan mak dgn abah. Aku tak boleh mengalah, bayangkan perasaan mak dgn abah kalau dorang tahu apa yang berlaku pada aku kat sini. So, just keep calm and be positive. Belajar sungguh2.

Lelaki dan cinta

Lelaki.. Hari ni ak just nak story about a few types of lelaki.. Dalam dunia yg Allah bg pinjam ni, sedar tak sedar sebenarnya ramai lelaki yg ak jumpa kebanyakannya berlainan tingkah laku dan perangai. Semua orang ada perangai tersendiri kan.. Ditambah pula ak berada di dalam dunia kerjaya lelaki ni, macam-2 jenis perangai yang ak jumpa. Selama ni ak ingat perempuan je yang menyerabutkan kepala otak. Hakikatnya lelaki pun sama. Aku tak tahu dari mana ak patut mula. Aku ada jumpa lelaki yang sangat-2 caring atau mungkin boleh dikategorikan baik la. Tapi masalah dia ni, dia baru jugak la couple and dia sangatlah setia. Ak ni kira kawan rapat dia jugak lah, bila minta tolong tak pernah pun kalau dia tk buat, semua dia buat, cuma biasalah bila kita dah minta tolong dia, bila dia minta tolong balik, takkan la kita tak tolong kan.. tak sampai hati tu semestinya..  Sebenarnya dia ni okay je tapi mungkin dia terlalu caring pasal gf sampaikan terlupa yg kwn dia ni pun perempuan. Mungkin ada …

You

You were there to light my day.. You were there to guide me through.. From the day I down and on.. I never stop thinking of you..
How can I forget all that.. When you're the one who makes me smile.. Your love has been a part of me.. How I wish you were still mine..
For all the things I've done and said.. For all the hurt that I've caused you.. I hope you will forgive me Baby.. Cause that wasn't what I meant to do..
Never will forget that day.. How we have met and came this far.. We both know we got this feeling and  Somehow it has to end up here..
I know its me who said goodbye.. And that the hardest things to do.. Because you mean so much to me.. And guided the truth from me to you.. 
Deeply from my heart :')

Diari hati

2013 melabuhkan tirai, menjengah sudah 2014 tetapi aku masih di sini mengejar mimpi yang belum pasti. Entah di manakah penghujung jalan hidupku ini. Sehingga saat ini hati masih gundah mengenangkan nasib yg masih belum berubah. Sedih hati mengingati pesan mak yg menyuruh aku belajar bersungguh2. Bukan aku tak mahu, aku juga mahu berjaya dan melihat mak dan abahku gembira. Tetapi bagaimana caranya? Tidak aku tahu apa yg mereka mahukan. Sudah aku melakukan sebaik yg mungkin. Entah di mana silapnya, tidak aku tahu.  Ya Allah, aku ingin berjaya. Aku ingin melihat kedua ibu bapaku bahagia. Kau permudahkanlah urusan hidupku. Kau bantulah aku dan kuatkanlah semangat aku untuk menghadapi semua ini. Ku bermohon padamu, kau berilah aku kekuatan dan kesabaran untuk semua ini. Amin ya rabbal al amin..