Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Mati Itu Pasti.

Assalamualaikum..
Setelah sekian lama mendiamkan diri, hari ni baru berpeluang untuk menaip di laman blogger ni.. Aku sekarang seperti baru tersedar dr sebuah mimpi.. Mimpi yg aku sendiri tak tahu nak kelaskan di katagori yg mana.. Seram ? Sedih ?
Baru-2 ini, sehari selepas menyambut hari raya Aidiladha, seorang teman dari tempat aku belajar telah kembali ke rahmatullah kerana jangkitan paru-paru.. Dia sebaya dgn aku.. Aku sendiri terkejut mendengar berita pemergian dia untuk selama-lamanya..
Kini, aku tersedar yg mati itu akan datang pada bila-2 masa.. Aku terasa banyak dosa-2 yg telah aku lakukan..  Dalam sedar mahupun tidak.. Walaupun aku tak berkawan rapat dgn dia Aku sendiri tak tahu kenapa aku seolah-2 terkenangkan dia Mungkin aku baru terfikir akan kebenaran ttg kematian ini..
Ya Allah, telah banyak dosa yg aku lakukan. Kau ampunkanlah dosaku ya allah. Aku tahu bahawa mati itu pasti. Cepat dan lambat sahaja bezanya.
 Ya Allah, kau jauhkanlah aku dari hasutan syaitan durjana yg…

Ramadhan Datang Lagi :))

Salam Ramadhan kepada semua ! Hari ini sudah hari ke-11 umat islam menyambut Ramadhan.. Sesungguhnya kehadiran Ramadhan kali ini memberi banyak makna dalam hidup setiap insan yang menghargainya.  Hari-2 aku berpuasa di METC sangat berbeza dari tempat-2 yang aku pernah lalui.. Sekolah lah katakan.. Di sini masih menyediakan sahur tapi orang-2 yang rajin macam aku ni memang rajin sangatlah nak turun ambil makanan kan.. Haha Kebiasaannya aku bangun sahur sekadar memakan roti, kurma dan meneguk air.. Sekadar mengambil berkat bersahur.. 
"Sesungguhnya perbezaan puasa orang-2 Islam dan kafir adalah sahur.."
Dan di sini juga, aku belajar erti berdikari yang sebenar.. Bangun sahur sendiri kate ko.. selalu mak kejutkan.. :D
Keindahan lebih dirasai apabila kami berbuka puasa berjemaah di surau di hadapan apartment kami.. Yang istimewanya bila dapat makan di dalam talam beramai-2.. Meriah kan? Memang jelas terasa bezanya apabila berkongsi makanan ni.. Selalunya bila makan sendiri meng…

Micrometer : Procedures

Micrometer is one of the precision instrument and it used to measure the thickness of a piece. There are four types of micrometer which are inside micrometer, outside micrometer, depth micrometer and screwthread micrometer.
There are certain procedures must be followed prior using the micrometer. Firstly, check the calibration tag and make sure tools calibrated. If it is not calibrated, send to standard room. There are several infos shown on the sticker which are serial number, part number, next due date, approval name and stamp. Check all these infos and make sure it is the latest date. Next, make sure the tool clean. Check for any defect such as corrosion and pitting on micrometer. After that, spin the ratchet screw to move the spindle close to the anvil. Check the scale to make sure there is no zero error. It is when the number zero '0' coincide. Then, check the smoothness of the movement of the spindle.
While using the micrometer, make sure the surface of the piece that i…

Aircraft Maintenance Crew

Sekarang aku post yang berkaitan dengan aircraft lah pulak.. Tetbe jatuh hati dgn aircraft pulak kn.. Haha.. Alang-2 tengah belajar pasal kapeterebang ni.. Tak salah kalau share ngn org-2 yg memerlukannya kan? :)
Study dekat METC ni bg byk pengajaran kat aku.. Tak kira lah dari segi apa pun.. Kalau nak dikira berapa ramai perempuan dekat sini, memang tak ramai lah.. Macam mana nak ramai, industri lelaki.. So, kena terima jelah perempuan tak ramai..
Sekarang aku tengah buat practical kat workshop.. Semua ada 4 projek.. Sekarang aku dah masuk projek ke 4.. Buat G-clamp.. Perghhh.. Wa cakap lu, buat benda alah ni memang mencabar.. Nak kena hacksaw, fail, measure, marking and what so ever.. Susah jugak la projek last nih.. Tapi takpe, ni baru permulaan.. Hehe
Eh, nak jadi part of Aircraft Maintenance Crew kan? Kene kuat semangat boh ! Tambah-2 awok ni perempuan.. Keje ni pun tak semestinya lelaki je boleh buat.. Perempuan pun boleh.. :)
Ada lebih kurang 5 bulan lagi untuk aku habis blaja…

Aircraft Towing Procedures

Towing is a process of moving an aircraft from one place to another without the engine power running. The person in charge to the towing procedure should first, refer to aircraft Maintenance Manual (AMM) Chapter 9 before carry out the process. The person involved in towing process are LAE, Ground crew on headset, cockpit crew & auxiliary crew.
The are procedures to be followed prior to tow the aircraft. Firstly, one man must be in the cockpit for the operation of the brakes of the aircraft. Next, all doors of the aircraft must be closed & locked up. After that, the undercarriage pins must be installed. Then, check the tyre pressure and make sure it is in good and correct readings. The following step is to connect the correct tow bar with the shear pin installed. Remember, one man must be overall in charge of the towing operation and be able to communicate with the man in the cockpit.
Start the APU and make sure there is sufficient hydraulic pressure for the brakes operation. …

CINTA itu KETAWA & AIR MATA.

Setelah lama menyepi.. Hari ini aku datang dengan kisah yang baru. Pastilah ada cerita baru, kalau tak sudah pastinya berhabuk blogku ini. Tapi, seingat aku.. post-2 aku memang lebih kepada kisah hidup aku. Tak tahu mana nak mula, yang sedih dahulu kah? yang gembira dahulu kah?
yang bosan atau yang sebagainya kah?
Apalah yang aku merepek ni.. Ahh sebenar sekarang kepala otakku sedang serabut. Entah apalah yang disemakkan aku pun tak tahu.
Dulu bercinta, berjanji sumpah setia.. Tp kini semua hanya tinggal kenangan dan sesalan.. Apa semua ni sebenarnya?.. Kdg-2 apa yang kita lalui dalam hidup ni tak pernah kekal pun. Semua tu untuk mengajar kita erti hidup yang sebenar. Dan juga membuat kita berfikir dengan lebih matang. Seperti apa yang aku alami.
Bercinta?? Wait ! Adakah itu dipanggil bercinta? Cinta tu apa sebenarnya? Layakkah aku untuk bercakap soal cinta? Banyak persoalan yang tiada sahutan jawapan. Kalau tak tahu apa itu cinta, tak payah lah bercakap soal cinta. Setiap orang ada p…

Pengajaran mendewasakanku..

Lame nye tak update blog.. Em aku anggap kau diari aku je wahai blogku syg..
Semua dah berakhir..takde ape nk dipertahankan lagi.. Kau memang nak dan harapkan sgt semua ni jadi.. Tp aku tak faham kenapa kau pergi macam tu je.. Ape salah aku? Kenapa kau pergi tanpa alasan..
Aku ada hati, aku ada perasaan.. Aku betul-2 berharap kau balik pada aku.. Tapi tak mungkin.. Aku tak nampak pun ape2 yg menunjukkan kau nak pertahankn hubungan niy.. Ya Allah..  Sakitnya bila kene macam niy.. Kuatkanlah hatiku ya Allah..
Duhai hati.. Sabarlah.. Ini semua ujian buatmu.. DIA menguji hambanya kerana DIA tahu kemampuan hambaNYA.. DIA tahu kau boleh hadapi semua ni..
Sebab tu DIA bagi kau ujian sebegini..
Ya Allah.. Seandainya benar dia adalah jodohku.. Dekatkanlah hatinya dengan hatiku.. Eratkanlah kasih sayang di antara kami.. Tetapi Ya Allah.. Seandainya dia bukan untukku.. Kau bawalah dia jauh dari pandanganku..
Lupuskanlah dia dari ingatanku.. Peliharalah aku dari kekecewaan.. Dan Ya Allah.. Kau gan…

Bila hati dah sayang

Hati sedih..hati pedih.. Tuhan uji kita sebab dia sayang kita kan??
Ya Allah.. Meski aku selalu lalai menunaikan suruhanMu.. Aku alpa menjalankan tanggungjawabku.. Aku harap..Tetap ada ruang untuk aku di sisi Mu..  Kuatkanlah aku.. Kuatkanlah keimananku..
Setiap manusia tak pernah lari daripada melakukan kesilapan.. Dulu..aku pernah kecewakan orang lain.. Walaupun aku tahu itu bukan salah dia..
Sekarang aku faham..Aku mengerti perasaan orang bila dikecewakan..
Bodohnya aku kerana mudah percaya.. Bodohnya aku kerana mudah terima.. Tak semua orang akan dapat peluang kedua.. Tapi ramai orang yang mempersiakan peluang pertama..
Sangat aneh perasaan ni.. Datang tak diundang..Pergi pun tanpa dipinta.. Kenapa harus jadi begini.. Karma kah ini??
Aku yang pilih untuk jadi macam ni.. Terima jela baik buruknya.. Kalau dia betul-2 sayangkan aku.. Kenapa masih ada rahsia..? Kenapa macam nak sembunyikan sesuatu..?
Aku usaha bina kepercayaan untuk kau.. Tapi kau tak pernah nampak semua tu.. Apa yang…

Sincerely from my heart..

Hi blogger.. Mood today..still thinking about the examination.. Why it's too difficult for me to accept it.. I planned and just asked to do the assessment this Wednesday but the instructor was scolded me in front of another instructors.. It was an awkward moment in my life at METC.. She said that we are not ready to do the assessment yet.. She also said that this is the last chance for us to sit for the exam.. We will be terminate if we are not going to make it or in other words..if we failed again..
Oh Allah..please help me..I need you..I know you are always be with me.. Please make me more stronger to face this situation.. I don't want to break my parent's heart.. They really hope that I will success in this industry.. How can I go through if I have stranded at the beginning..
I don't know what things that always block my way to move forward.. I want success in what ever I want to do.. I just have to trust my self..I can do it.. I need to build up my confidence.. If…

I won't give up !

Its too hard for me to accept the fact that I'm failed in English exam.. Maybe it is from own mistake..
I never work hard to improve it even though I know that I'm not good enough.. I have learnt English about 3 months and I believe that if I really struggle from the first day I learnt it..
I think I will get the best and excellent result.. I'm really sorry mom.. My instructor always tell me to work hard..But I didn't.. Sorry Miss Soo..I know..It's my fault.. Not everyone will get their second chance.. Sometimes we never appreciate something until we lost it.. I thought it's just small matter and not important..but I'm wrong.. To those who think that English is not important..You are absolutely and totally wrong.. Trust me..
Okay..there are 4 components in this English exam (IELTS) .. I still remember for the placement test I got band 1 for reading,listening and speaking..band 2 just for writing..Actually to pass in this exam I should get above band 3.. For …

Aku Mahu Dia !

Aku sedar ku telah jatuh cinta.. hehe


Lagu yang sangat kena dengan situasi aku sekarang ..
"katakanlah padaku kasih..Andainya kau punya perasaan sepertiku agar kita bisa bersama"
(^_^)
Deeply from my heart !

Excited !

Terasa macam banyak benda nak story..  Tapi taktau nak mula yg mana..
Okay,I'll start about the celebration Mr.Kamil's birthday yesterday.. Perghh..memang terbaiklah siap bertepung-2,telur bagai.. Hahah..mesti awak akan ingat sampai bila-2 ape yang jadi semalam seumur hidup awak en?hee Suka sangat tengok awak happy :)


HAPPY BIRTHDAY KAMIL :)
Oraittt..I have finished story about yesterday.. Okay, cerita untuk hari ini pulak..
Aku sangat excited sebab mamat yg aku admire tu tolong isikan air time breakfast td..
Ahhh ! Nak jerit gila-2 je rasa ! Alahaii..bila aku dah start taknak fikir pasal kau.. Tetibe kau muncul & buat aku rasa berbunga-2 balik.. Kenapa kau buat macam tu?..Aku suka kau lah sengal ! haha Gedik pulak rase..lantaklah..hati aku kan..haha
Tapi kan..Aku pelik..sangat pelik..daripada cara kau..aku rase macam kau tau je yg aku suke kau..
Malu nye kalau kau tau !! Hmmm..Tp aku dah stalk fb kau..Ade gambar profile kau dgn sorang perempuan.. Awek kau ke? :( sedih nye..k…

Just Let It Go.. Bye !

Manusia ni ada macam-2 jenis perangai.. Semua ada tabiat masing-2.. Semua ada kelebihan & kelemahan masing-2.. Sebenarnya aku pun tak tahu ape kelebihan & kelemahan aku..
Tapi yang aku tahu.. Kelemahan seorang PEREMPUAN terhadap pasangan dia adalah PEREMPUAN lain.. Dan kelemahan seorang LELAKI terhadap pasangan dia adalah LELAKI lain.. Maksudnya CEMBURU lahh..
Okay, sebenarnya aku takde lah berpasangan pun dgn Si A ni.. Tapi tetaplah jugak cemburu nye..Yelah, kita admire kn..mestilah ! Tapi nak buat macam mana..KAWAN perlulah didahulukan.. Walaupun aku tahu kawan aku ni taklah serius sgt nak kat Si A ni..
Dia pun ada reason kenapa dia nak kat Si A ni.. So, aku rase biar aku berundur jelah..
Macam ni..
Gambar kat atas ni bagi dua makna pada aku..  Tak tahu nak cakap macam mana.. Bila fikir sedih je rasa.. Tapi takpelah..
Kuatkan Semangat ! 

Happy Birthday Guys ..

Blogger..
Hari ni adalah hari yang sangat bermakna.. :)
Hari Lahir dua orang insan yang awesome dalam hidup aku.. Kebetulan sangat mereka lahir pada tarikh yg sama..
Walaupun pada mereka aku takde kaitan & tak special langsung..
Tapi pada aku..Mereka adalah "special"..
Maksud "special" tu terpulanglah pada korang nak menilai macam mana..

Aku wish untuk kedua-2  mereka serentak..
Takpe lah..Ia tak bermakna ape2 pun.. As friend.. Ape pun boleh.. :)
By the way, to those guys.. Happy Birthday ..
&
Have a great day for today, tomorrow and the day that will come.. 
See yeah ! Bye !

Don't judge a book by it's cover

Sedihhh !!!!! Apesal lah mulut lelaki ni kurang ajar sangat ! Mengalahkan perempuan kalau mengata.. Janganlah main sedap mulut je nak kata orang.. Cuba fikir dulu sebelum bercakap.. Kau kenal aku pun tak,pastu pandai2 nak mengata aku kan.. Haihhh..sabar jelah..
Kau cakap ape?aku gedik dengan budak lelaki batch aku?? So what?aku ade kacau kau ke..?? Wehh fikirlah logik sikit..
Dah aku sorang je perempuan dalam batch niy..
even ade sorang lg,dia tak tinggal skali.. Beragaklah bro..kalau kau kat tempat aku ape kau rase..? Taktau lah kalau kau takde perasaan kan... Kau nak cakap aku gedik sebab kau nampak aku memanjang dengan dorang?? Hoii..takkan aku nak cari kau pulak kan..
Fikirlah weh..Jangan nak main sedap je bercakap..
Kau tak kenal pun aku..jangan nak suka hati je kata aku... Budak2 batch aku niy kira terbagus lah tahu tak?? kitorang ambik berat antara 1 sama lain.. Esspecially dorang.. Caring gila..
Ishh ! kau pehal hah??!  Sakit pulak hati aku,..
Takpe..sabar je lah..nasib lah aku t…

"Update Status"

Bagi orang2 macam aku ni..Update status tu perkara biasa je.. Tambah2 update dalam Facebook..
Kalau Twitter orang panggil tweet bukan update.. Apalah masalahnye kalau aku nak update status pun.. Kalau ye pun tak suka..Buat don't know sudahlah..Tak payahlah nak perli2.. Tak paham betul aku.. Dah Facebook tu tanya..What's happening ? So, aku update lah ape yang aku buat.. Haiihhh..tak paham sungguh.. Pegi main jauh2 laa.. Jangan sibuk hal orang..
Buat hal kau sendiri sudahla.. Rimas betul aku..Everything yang aku buat,semua xkena dengan kau kan.. Cukup2 lah..leceh lah nak layan hal remeh camni.. Taktau pulak aku yang kau tu lelaki tapi mulut...Mak aiii..mengalahkan perempuan kalau mengata,mengutuk.. Haisshh..Macam ni pun ada..Cubalah jadi gentle sikit dengan perempuan.. Eh dah2..malas nak panjang2 cite..
Okay,nak perli pun perli lah.. Now I really know..what is the real colour of you.. Btw,macam mana aku nak suka kau,kalau kau pun tak pernah nak belaja cara untuk buat orang suka …

2013 Resolution..

Hi blogger ! Happy New Year everyone ! Haa..Dah tahun baru pun..Azam baru??haha Tiap-tiap tahun ada azam baru tapi ntah tertunai ntah tidak.. So,perlu ke azam baru kalau azam lama pun tak jadi pape.. Haha..btw, I also have a new resolution for 2013.. Do you want to know what? :P Okay..Firstly, kekasih dan kahwin memang xde dalam senarai..haha Yelaa..lagipun sape lah nak kite kan..haha..just kidding.. My resolution is..I want to pass in exam for the first sit only.. Kalau boleh elakkanlah dari kena repeat or resit.. Still risaukan exam yang lagi 8 hari je yang nak datang tu.. Hah..harap-harap boleh buat dengan baik..
At least,band 3..it's enough..I don't wish for pass until band 6..just 3 only..I hope so..
Okay,stop kejap borak pasal exam..cuak pulak jadi nye.. Haa..nak cakap pasal ape ye? Pasal dia tu?haha..ntah sape je kn.. Okay..sebenarnya sekarang aku dah boleh terima everything yang dah jadi.. Alahh..lagipun aku tak terfikir pun sampai nak jadi macam tu.. Xpe2..buat relaks…