Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Course break..

Haii.. Hah..excited gile bila dapat course break and balik kampung.. Even kampung "tak"lah jauh mana bak kata sesetengah orang tu.. Aku tetap excited..Yelaa..Yang lagi dekat tu boleh la selalu balik.. Untunglah kan.. Yela..KL dgn Perak memang tak jauh..tapi pandang lah sama Perak tu kat mana..
Perak aku ni bukan macam kat Tapah..
Tuu..hujung tuu... huhu
Okay..sebenarnye nak story pasal perjalanan pulang aku tempoh hari..hoho Adventure betul lahh..
Banyak betul rintangan.. Firstly,petang jumaat hari aku nak balik tu..
Aku tunggu lah bas dkt bus stop dpn umah tu..
Tunggu punya tunggu..
Bas sampai..tp..rosak pulak la kt depan tu..
Pastu driver tu cakap tunggu bas belakang..okay..
Tunggu lagii..tapi xsampai-sampai pn..
Hadoiii..ponat den nunggu...
Dah la hujan time tu..sabau jo laaa..
Masa tu aku tunggu dgn senior ak 2 org nak balik Melaka..
Tiket dorang dahla kul 8.30..
Nasib la tiket aku kul10.30..
Bas rapid pulak la buat hal..Time2 camtu dengan hujan nye..
Waktu orang balik …

Tangisan keperitan..

Memang salah statement lah aku ckp kwn ngn lelaki lg better.. Hari niy..aku sgt sedih & trasa hati dgn "gurauan" dr lelaki2.. Tak pernah aku rasa teruk sgt mcm niy sblm niy.. Aku tak pernah ambk hati dgn kata2 dorg sblm niy.. Tapi hari niy..kata2 tu dah cut kpercayaan aku kt korang.. Aku tau..aku paling lemah antara korang.. Aku pn xtau mcm mna aku boleh smpai cniy.. Aku xkuat mcm yg korang bayangkn.. Even aku skrg ade dlm dunia lelaki.. Tapi aku tetap perempuan.. Perempuan yg dikurniakn hati yang lembut..
"Lidah tu lebih tajam drpd pedang".. Hari niy aku percaya dgn statement niy.. Bodoh nye aku smpai terkena mcm niy.. Ketajaman lidah mmg xboleh digambarkn..
Aku tak pernah berniat nak susahkn korang.. Aku cuma risau aku xboleh buat smua sorang2.. Tapi aku silap..
Menyesalnye!Kenapa macam niy yg jadi!!!
Andai benar perempuan dianugerahkan lelaki sebagai pelindung.. Mana buktinya???
Aku sangat2 kecewa ! Aku betul2 xboleh terima..
Aku perempuan yg lemah! Hanya berg…

Bingkisan Doa..

Ya Allah.. Seandainya telah engkau catatkan..
Dia milikku tercipta buatku.. Satukanlah hatinya dengan hatiku.. Titipkanlah kebahagiaan antara kami.. Agar kemesraan itu abadi.. Dan Ya Allah..ya Tuhanku yang Maha Mengasihi.. Seiringkanlah kami melayari hidup ini.. Ketepian yang sejahtera dan abadi..
Tetapi ya Allah..
Seandainya telah engkau takdirkan.. Dia bukan milikku.. Bawalah ia jauh dari pandanganku.. Luputkanlah ia dari ingatanku.. Dan peliharalah aku dari kekecewaan..
Serta ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti.. Berikanlah aku kekuatan..
Melontar bayangannya jauh ke dada langit.. Hilang bersama senja nan merah.. Agar aku bahagia.. Walaupun tanpa bersama dengannya..
Dan ya Allah yang Tercinta.. Gantilah yang telah hilang.. Tumbuhkanlah kembali yang patah.. Walaupun tidak sama dengan dirinya..
Ya Allah ya Tuhanku.. Pasrahkanlah aku dengan takdirMu.. Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan.. Adalah yang terbaik buatku.. Kerana engkau mengetahui.. Apa yang terbaik buat hambaMu i…

Life Is Brutal.. (^_^)

Ahh..sedih sedih sedih.. Yang dikejar xdapat,yang dikendong berciciran.. Saat paling sukar dalam hidup adalah saat di mana kita perlu buat keputusan..
Kalau dah kena buat keputusan,mestilaa kena pilih salah satu.. Oh My God,Oh My God,Oh My God !!
Nak dua2 boleh x??huhu Kalau lah boleh,bahagia nye ase..
Tapi apakan daya.. :'( Siapalaa aku ni kan.. Erm..mula2 dulu aku pandang kau dgn xde prsaan..
Tapiiii..sekarang bila aku pandang kau dgn mata hati.. Aku boleh nampak..betapa baiknye kau sebenarnye.. Aduhh..tapi hati aku macam xboleh nak berpihak pada kau je... Maaflaa..Life Is Brutal.. What goes around,comes around.. Dah orang buat kat aku..
Dalam aku xsedar..aku buat kat orang lain plak... Tak pernah berniat pn nak buat macam tu kat kau.. I'm so sorry.. Tapi bila aku kenangkan balik..kau niy sweet sebenarnye.. Hahaha..Mungkin untunglaa sesape yg dapat kau..
Aku?? Forever Alone..hahaha
Mungkin belum sampai masa kot untuk aku hidup "Plural" niy.. Buat masa niy biarlaa …

:'( IT'S OVER !

Haii..
Hari ni post in Malay plak laa..
Blurrr..

Malu nye ase!! Xguna jugak kalau kita mengaku something tapi xdihargai pn..
Malu,sedih,kecewa semua ada..
:'( Menyesalnye pegi mengaku..Bukan dapat kepuasan pn tp kesakitan ada laa.. Sakit gle hati ni.. Dah la sakit hati..Malu pn dapat..
Erghhhh!!Menyesal gle! Serious! Xpela..lepas ni lagak biasa sudah la..
Xpyah nak tunjuk desperate sgt la..
Tulaa..melayan macam bagi harapan..tapi bila orang dah berharap..kau blah macam tu je.. Malang nye nasib..Tersiksa btul la bila simpan perasaan ni.. Dah dah ! Orang boleh buat ape yang diorang suka..so terima jela keadaan kn.. Sabar jelaa..

"Kepada Awak.. Saya memang suka awak..saya xtau kenapa saya suka awak.. tapi xpe..saya tau mungkin awak xsuka saya..
tapi saya mintak awak janganla tunjuk sangat yang awak xsuka saya.. Permintaan yg bodoh kn?memang bodoh pn..
Xpela..hak awak kn..sape la sy nk halang.. Xsuka xpe..saya akan buang smua perasaan yg karut ni.. Terima Kasih Awak.."

Just For Fun..

My Batch ---> <3 Twelve October <3

Callisy United

Future Engineer & Technician






METC The Best Lah !

My promise !

Hi blogger.. I don't know why I am very slow to pick up something.. Like there was something that kept me be able to think.. Oh My God..what should I do? I'm really worry about it..
Its okay..i need learn to love this new invironment and I will never say never.. I will fight till forever..yeah go ! I can do it !
Haha..please pray for me..
I really wanna be an amazing person..
I will focus on my aim where I wanna get a licence ! I hope one day, my dream will come true..
Oh MakAbah..I promise you to get the licence..
I wanna change our life to be much better than now..
I also need your support..
I'll try my best !

Speak Up ! Trust Yourself !

First and foremost, I need to tell you about my new life..
Now, I am a trainee at the one place that a secret location.
I think I do not need to tell you where am I.
I have a new friends who came from many different places and most of them are very confident, clever and very good person.
I must learn to adapt this new environment.
I also need to be a confident person.
I know my English is very bad but I will try to improve it.
Do you know the importance of English language in our life? Yeah, there are the reason why English is very important to us. Actually, English is the International language of diplomacy, business, science, technology, banking, computing, medicine, aviation, UN & NATO armed forces, engineering, tourism, Hollywood films and arguably the best pop and rock music in the world. It is used in the best careers, the best universities, and is increasingly being used at job interviews. Wherever you go for interview, I am sure that will going in English.
English also make you …

Segalanya Telah Ditentukan..

Assalamualaikum & salam 1 Malaysia..
wahh..lain pulak greeting hari niy kn..hehe
Sebenarnya xda ayat nak mula..

"Cinta Itu Boleh Diumpamakan Bagai Makan Sambal Belacan,Walau Pedas Hingga Mengalir Air Mata Masih Mahu Dimakan Jua." Ada sapa2 yg prnah dgr ayat di atas?hehe
Actually,I just copy and paste that statement.. :)
Okay,abaikan dr mna CikManis copy statement tu..
Skrg niy just nak korang fahamkan apa statement tu cuba sampaikan..
Rasanya semua faham..
Setiap orang berhak m'punyai cinta hati masing2.. Normal la kn..sape la yg xnak menyayangi & rasa disayangi.. CikManis pn sama jgk..haha
Yelah..tp tu dulu..now,i think no need laa couple2..
It's just waste our time..haha..
Cewahhh..dulu masa bcinta tak pikir pulak lagu tu kn..haha Xpe,terpulanglah kpd mereka yg mahu bercintan-cintun tu..
Tp ingatla..jagalah batas2 pergaulan tu..
Jgn smpai 1 hari nnt ada yg menyesal..
Kadang2 bila dah sayang niy,semua benda rasa nak bg..Opss..
Melampau x?haha..Jangan sama sekali eh..

Janga…

Adam & Hawa .. :))

Haii..Lame nye xupdate blog niy..
Tetbe trasa nak update pulak.. Haha..

Nak tau knapa tajuk kat atas tu Adam & Hawa?? Nak cita la niy..heee Adam & Hawa niy ialah sbuah novel cinta yang sangat2 best..
Sebuah novel hasil karya Aisya Sofea.. Feeling kot cita niy.. So,yg excitednya sekarang niy sebenarnya novel niy diadaptasi kepada sebuah drama sebanyak 80 episod.. CikManis teruja sebab niy novel first yg CikManis baca..
And tetbe dapat tau nak jadikan sebuah drama..
Perghh..yela..crita best mestila sronok..
Cita niy mengisahkan tentang khidupan seorang remaja yg bernama Ain Hawani  di mana zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan,timbul prasangka buruk menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat.. Rayuannya tidak dipedulikan, lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela.
Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja.
Ain yang kecewa pergi jauh me…

Menanti..

Haii..  Sedar xsedar dah 16 hari dah puasa.. Makna nya raya pn dah dekat.. Bulan puasa kali niy memang terasa cepat sangat berlalu.. Pejam celik dah cukup sebulan.. Sementara ada peluang niy guna lah sebaik mungkin kan.. Ramadhan setahun sekali je.. :))
Erm..Org cakap xelok mengeluh,nanti rezeki susah nak masuk.. Tapi niy dikira mengeluh ke eh? Entah bila la nak sampai turn nak masuk belajar niy.. Org lain dah hampir setengah semester dah.. Xniat nak mengeluh sebenarnye.. Tapi ntah la..xtahu nak cakap macam mana.. Bila tengok org lain rasa teringin je.. Tapi ada setengah yang cakap untunglah boleh rehat.. Kadang2 terpikir untung jugak.. Tapi bila dah lama2 bosan menanti..
Hati... Kena lah banyak bersabar dalam penantian.. Tenang & doa banyak2... Insyaallah ada rezeki.. Ada laa..  :))))

Tak Terkata..

Ya Allah..
Kau tenangkanlah perasaan hambaMu ini..
Sesungguhnya hati ini sedang resah dan gelisah.. Hanya padaMu tempat hamba mengadu.. Amin..
Knp la sejak kebelakangan ni rasa tertekan sangat..
Mcm byk masalah sgt..
Sebenarnya dah terlalu bosan nk menunggu.. Tapi xpela..Ni smua ujian..
Kita kena redha..
Xtahu nak cakap mcm mna..
Niat mmg nak berubah jd lebih baik..
Tapi knp lah susah sgt.. Syaitan apa la yg m'hasut ni..
Tenang la hati..

Apabila Bosan..

Holla !! Wahh..lame nye xupdate blog t'sayang niy.. Hehe..teruk kan?dah bosan baru nak cari blog.. Sbnr nye memang bosan pn.. Seronoknye kawan2 dah pegi blajar.. CikManis je yg dapat masuk lambat..huhu Bulan 12 baru daftar..Lambat kan?? Memang lah lambat dah rayuan je pn.. Huhuhu..Yelaa..yakin sangat nak dapat masa isi dulu.. Lastly xde rezeki..nak buat cm mana kn..
Xpe..jangan mengeluh..rezeki susah nak msuk kalau kita kuat mengeluh niy..so,sabar n terima apa adanya.. Sekurang2nye dapat jugak smbung blaja.. Kos yang CikManis minat pulak tu.. Bulan12 pn bukan lama lagi.. Pejam celik pejam celik dah bulan12.. Hah..masa tu nanti ntah2 sayang pulak nak tinggalkan rumah..
Erm..CikManis ada plan nk masuk kursus pendek kat kolej komuniti.. Kursus Bahasa Inggeris.. Kursus niy untuk student yang nak sambung blaja ke IPTA.. Yela kn..bila belajar nnt kebanyakn nye bahasa pengantar kan bahasa inggeris.. So,xsalah kalau masuk kan?Dari duk rumah buat orang lain sakit aty.. Hehe..Duk rumah kalau rajin buat kerja rum…

Hari_hari Ku

Hai !! Lame ase nye xupdate blog niy... Ariny alang2 nk update nk story laa pasal hari-hari CikManis spanjang xupdate blog.. Hehehe..
First,nak cte pasal..RESULT SPM.. Huhu..21 march 2012 adalah tarikh yg wat CikManis xsenang duduk..hehe Yelahh,takut gler masa nk pegi ambik result.. Alhamdulillah laa.. Bersyukur coz dpt result baik.. Even xgempak n straight A.. Tme seada nya.. Dah usaha & dah buat yg terbaik .. Hasil nya 3A.. Okey lah kn?kalau dlu yg A tu sivik je..hehehe Bersyukur ke hadrat Ilahi atas pemberian Nya..
2nd,pasal... dulu CikManis ade cte psl bdk tmpt kje tu syok kt CikManis kn? Budak tu da brenti kje.. Ntah la knp ngn dy.. Wat CikManis rimas je always.. & baru2 niy,CikManis terpandang la post kt wall fb dy.. Dy ckp "nak Block Or Unfriend?Kalau korg Cmne?" CikManis mcm dpt agk je dy cm tuju kn kt CikManis.. Xlame lps 2 CikManis try nk tgok wall dy.. Tgok2 da UNFRIEND.. Bapak la trase je..Panas aty je.. Lw Benci Aku,Ckp laa... Pastu CikManis msj fb dy.. CikManis ckp "tme ksih …

Jangan Marah Nanti Kena Jual..

Assalamualaikum blogger.. Nak tau apa yang CikManis maksudkan dengan tajuk kat atas tu?? Haa..Jom laa baca2 tentang niy..hehe
Before that, CikManis nak tau jugak ada tak antara korang yang suka marah2?? Haa..jangan marah nanti kena jual..hehe Korang tau kan yang marah tu datangnya dari syaitan. So, agak-agak lepas niy rasa nak marah tu cepat-cepatla istighfar ye.. CikManis pun kadang-kadang cepat marah jugak tapi bila fikir-fikir balik tak elok lah.. Muka pun nampak buruk je..hehe.. Jangan terasa pulak..CikManis tuju kat diri sendiri je niy..
Haa..sebenarnya CikManis ada story pasal orang yang suka marah-marah niy.. Nak tau??Jom & teruskan membaca ya..
Ceritanya macam niy.. Ada seorang anak niy, dia suka sangat marah-marah.. Kadang-kadang sampai tak terkawal.. Satu hari, si anak niy bertanya kepada bapanya. "Bapa, macam mana saya nak kawal perasaan marah niy??" Lalu si bapa menjawab,  "Anakku, kalau kamu rasa nak marah cepat-cepat ambik paku & paku ke dinding".
Si anak mengam…

Kerinduan Ini..

Dear blogger.. I'm feel lonely la.. I miss all my sweet memory when i'm a student.. Buink ! Sory for my broken english..hehe
Siyezly, CikManis rindukan kawan-kawan lah sekarang niy.. Kawan-kawan masa skolah dulu.. Alamak, nape cm niy pulak..
Kalau kat skolah sekarang niy mesti seronok.. Hakikat kan bila kita dengan kawan-kawan, kita akan rasa senang je.. Even ada jugak kawan yang menyusahkan jugak kadang-kadang tu..
Hmm..agaknya ape lah korang tengah wat ea?? Aku rindu sangat kat korang.. Rindu sangat kenangan-kenangan kita.. Aku tahu korang ramai yang dah kerja sekarang.. Cari duit untuk beli fon baru,baju baru & macam-macam lagi baru.. Aku tahu jugak yang ade pegi blajar kat JMTI.. Ada jugak yang pegi PLKN.. & tak dinafikan jugak ada yang still menganggur macam aku.. Hehehe..
Tersangatlah aku rindu saat bergelak tawa dengan korang.. Teringat pulak salah-salah yang aku  buat kat korang.. Yang termarah, tertengking, "ter" yang lain-lain tu.. Aku minta maaflah atas sume kesalahan a…

Seorang paderi kalah dengan HAMBA ALLAH..

Assalamualaikum.. Korang pernah dengar tak pasal cerita niy?? Kalau yang pernah dengar tu meh la tengok same tak macam crita yang korang pernah dengar tu..Hehe Yang tak pernah pulak..meh CikManis story kan.. Kisah nya bermula begini ....
Ada seorang paderi menegur seorang lelaki yang baru selesai solat di masjid. Paderi itu bertanya begini, "Hai orang muda, apakah yang kamu lakukan dengan menyembah dan meminta (berdoa) di hadapan kotak itu tadi? Adakah Tuhan kamu berada di dalam kotak itu?
Tetapi belum sempat lelaki itu menjawab, telefon bimbit paderi itu berbunyi. Lalu paderi itu menganggat telefonnya. "Hello ibu, nanti saya hubungi ibu semula. Okey, sayang ibu".
Lelaki itu tadi tersenyum lalu bertanya, " Kamu bercakap dengan ibu kamu? Apakah ibu kamu berada dalam alat itu (telefon bimbit)?
Paderi itu terus menjawab, "Hei, apakah kau sudah gila? Tidak mungkin ibuku berada dalam alat ini. Memang dia tiada di sini tetapi saya tetap boleh berkomunikasi dengannya."
Denga…

Jom Jadi Pendengar Yang Setia..

Assalamualaikum..Petang niy nak ajak korang wat something lahh..Wat ape??Jom kita jadi pendengar yang setia. Heehee.. Sememangnye kan dah jadi tabiat semua orang yang lebih suka bercerita tentang diri sendiri daripada mendengar. Haa..tapi kan kalau asyik korang yang bercerita tanpa bagi orang lain bercerita mesti suasana akan jadi tak syok, hambar je. Malah, untuk orang jadikan korang sebagai kawan pn sure dia akan fikirkan dua tiga kali. Oleh itu korang2 sekalian, belajarla untuk jadi pendengar yang setia. Bagaimana caranya????? Jom kita semak sama-sama..
Apabila orang bercerita tentang ape pn masalah janganlah korang jadi macam batu, takde perasaan pulak an..bagilah respons dengan apa yang dikatakannya. Paling tak pn anggukkan kepala & sebagainya.Berilah perhatian penuh ketika mendengar kata-katanya & janganlah sekali-kali menyampuk.Lebih bagus lagi kalau korang tanya soalan sikit untuk tunjukkan minat korang dengan apa yang diceritakan nya.Setelah hubungan korang dengannya be…

Kenapa Budak Hostel Suka Tidur Dalam Kelas ????

Dear blogger..Hai3..
Hmm.. Sedang mencari topik yg menarik niy. Eh korang perasan tak? Bila kat sekolah dulu, budak hostel selalu dikaitkan dengan tidur dalam kelas. Kenapa ekk??? Ada sape2 tahu tak?? Erm..dari dulu lagi hajar musykil pasal niy. Yelah, hajar niy dari form1 sampai lah form 5 tinggal kat hostel. Nak tahu jugak la kan kenapa. Dari dulu selidik tapi x dapat2. Hehe.. Selidik lah sangat..

                                                   Macam Niy la gaye nye bila cikgu xde..

 Fullammakkkkk..korang tengok la tu.. Bukan sorang dua je yang tidur. Semua beb! Ape kes niy?? Hahaha..
 Suke hati plak ekk hajar niy, padahal dulu pn gitu jugak jadi nye..hehe
 Erm tapi tu dulu sekarang xleh dah sebab memanjang duduk kat rumah. Yelah, dah xsekolah kan. Hehehe.
 Dulu kan kat sekolah budak hostel selalu kena marah sebab tidur dalam kelas terutamanya lelaki.
 Apa lah yang budak hostel buat kan sampai ngantok tahap gaban macam niy??
 Kalau pelajar perempuan hajar tahu la jugak an..Hehe..…

Belajar Kawal Perasaan Daripada SANG ARJUNA.

Haii blogger.. Malam ni untuk elakkan bosan apa kata kita story2. Heehee.. Lupa plak,mana boleh story2 kan?Just boleh baca jer kat sini..hehe.Okeh. Hajar nak ber'story' tentang perasaan lah sikit malam ni.
Korang kena tahu tau yang lelaki juga merupakan manusia biasa. Mereka juga ada ditimpa dengan masalah. Dengan cabaran yang mendatang, mereka juga laluinya dengan cara mereka tersendiri. Lelaki memang macam tu, nampak "cool" saja walaupun masalah bertubi-tubi menyelubungi diri. Kalau bab cinta, lelaki pandai untuk merahsiakan. Para gadis, moh le (mari) kita belajar kawal perasaan daripada para lelaki.
                            Tumpang Lalu...hehehe..nama saya comel (ombak rindu)..
Okey..Jom start belajar. Comel pun comel lah..hehe
1.Lelaki tak pernah rasa simpati pada diri mereka sendiri. Kalau mereka putus cinta, tak pernah terbawa-   bawa & bila jumpa kawan-kawan, bertanyakan teman wanitanya, dengan slumberr nye mereka jawab "Oh, aku dengan dia dah …

NABI MUHAMMAD S.A.W

Biodata Nabi Muhammad S.A.W : 

Nama penuh: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
Nama datuk: Syaibah bin Hâsyim dikenal dengan nama ‘Abdul Muttalib

Bapa-bapa saudara:
• Al-Harith bin Abdul Muthalib
• Muqawwam bin Abdul Muthalib
• Zubair bin Abdul Muthalib
• Hamzah bin Abdul Muthalib
• Al-Abbas bin Abdul Muthalib
• Abu Thalib bin Abdul Muthalib
• Abu Lahab bin Abdul Muthalib
• Abdul Kaabah bin Abdul Muthalib
• Hijl bin Abdul Muthalib
• Dzirar bin Abdul Muthalib
• Ghaidaq bin Abdul Muthalib

Nama Ibu susuan Rasulullah:
- Ibu susuan pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
- Ibu susuan kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa‘diah (lebih dikenali Halimah As-Sa‘diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

Nama isteri pertama dan usia baginda berkahwin:
Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah pada 25 tahun

Nama isteri-isteri Rasulullah:
1. Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a
2. Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al …

LoVe Is CiNtA

Cinta amat mahal takrifnya... Itulah yang difitrah oleh Allah s.w.t kepada hambaNya.. CINTA hanya tertulis pada perkataan, tapi gagal dilihat pada zahirnya.. kerana cinta itu tanggungjawab di mana kesetiaan & kejujuran di dalamnya...

Ingat pada yang satu... Jujur pada yang setia... Setia pada yang kasih... Kasih pada yang rindu... Rindulah pada yang menyayangimu...

Cinta takkan datang kalau tak dicari... Cinta juga takkan dapat kalau takde siape yang memberi... Tapi mencari biarlah pada yang sudi... Bukan meminta yang simpati...