Skip to main content

Ramadhan Datang Lagi :))

Salam Ramadhan kepada semua ! Hari ini sudah hari ke-11 umat islam menyambut Ramadhan.. Sesungguhnya kehadiran Ramadhan kali ini memberi banyak makna dalam hidup setiap insan yang menghargainya. 
Hari-2 aku berpuasa di METC sangat berbeza dari tempat-2 yang aku pernah lalui.. Sekolah lah katakan..
Di sini masih menyediakan sahur tapi orang-2 yang rajin macam aku ni memang rajin sangatlah nak turun ambil makanan kan.. Haha
Kebiasaannya aku bangun sahur sekadar memakan roti, kurma dan meneguk air..
Sekadar mengambil berkat bersahur.. 

"Sesungguhnya perbezaan puasa orang-2 Islam dan kafir adalah sahur.."

Dan di sini juga, aku belajar erti berdikari yang sebenar..
Bangun sahur sendiri kate ko.. selalu mak kejutkan.. :D

Keindahan lebih dirasai apabila kami berbuka puasa berjemaah di surau di hadapan apartment kami..
Yang istimewanya bila dapat makan di dalam talam beramai-2..
Meriah kan? Memang jelas terasa bezanya apabila berkongsi makanan ni..
Selalunya bila makan sendiri menggunakan pinggan, kita akan rasa ketidakpuasannya.. Wahh.. Hehe tapi seriously, memang betul.. Bila makan dalam talam ni, akan rasa kenyangnya..
Sebelum makan, memang nampak macam tak cukup tapi bila dah jamah.. Alhamdulillah kenyang sampai sahur.. Tak perlu tambah..
Kalau tak percaya, bolehlah cuba.. hehe

Tinggal lebih kurang 20 hari saja lg untuk merasa suasana sebegini..
InsyaAllah kalau panjang umur, tahun hadapan merasalah lg :)

Ambillah peluang yg ada ni untuk mendekatkan diri dengan Allah SWT..
Rebutlah ganjaran pahala yang DIA kurniakan secara percuma tu..
Semoga kita sama-2 dapat bertemu dengan malam Lailatul Qadar.. Amin..

Comments

Popular posts from this blog

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI"

Hi, Assalamualaikum semua. I'm back !!  Kali ni dengan tajuk lain macam sikit.  Entry kali ni pasal kisah anak-anak gadis yang baru berjinak-jinak dalam bidang travelling. Haha Mission pertama untuk awek-awek ni adalah untuk menakluki KRABI !! Takluk laa sangat kan. Hahahaha
Okay, sebenarnya kitorang plan ni dah lama dah. Actually, tiket tu yg dah beli lama. Last year dalam middle of the year tak silap. Sis cakap laa kat diorang, kita beli je tiket. Nanti confirm jadi. Haha\ Betul lah kan? Memang jadi.
Kitorang punya trip kali ni 4hari 3malam. So, flight kitorang pagi. Pukul7 pagi.




Waktu kat sana lewat sejam dari waktu kita kat Malaysia.
So, kitorang sampai sana dalam 8 lebih jugak. Sampai je airport kitorang terus ambik shuttle bus pergi ke Aonang. Sebab kitorang punya hotel kat sana.

So, here is our place to sleep. 3 Bees Guesthouse.



Kitorang sampai hotel tu still pagi lagi, check in nye petang. So, kitorang just tinggalkan barang2 je kat situ then terus sewa skuter. Hihi

Harga …

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI - DAY 2"

Hi semua !! Now, I'm ready for next entry. Day 2 in KRABI !! Okay, mula dengan Bismillah dulu. :)
Haaa Day 2 ni ialah hari membakar dan memanggang kulit. OMG ! Dah laa kita ni memang putih, bertambah-tambah laa putih masak garing kat sana. HAHA
Untuk day 2 and day 3 ni kitorang ambik pakej. Asalnya nak ambik pakej full 4H3M tapi memandangkan masing-masing nak merasa jadi backpackers ala ala orang bujang. So, kita pun reduce kan kos kat situ sikit. Kitorang just ambik pakej yang besar-besar je. Contohnya macam snorkeling and island hopping, town tours and a few activities tu. Untuk activities tu nanti aku cerita untuk Day 3 punya okayy ? Hihi
Okay, pagi tu kitorang bangun awal sikit sebab nak cari breakfast dulu sebab dalam pakej tu xde breakfast. Just ada lunch je.
So, ini breakfast kitorang. Nasi minyak & Nasi kerabu. Ada roti canai tu tapi dia macam garing sangat. Hihi
Lepas breakfast, kitorang balik hotel and tunggu orang yg pakej tu ambik kitorang untuk pegi snorkeling pu…

Oh CRUSH !!!

Lain macam kan topik harini ? HAHAHAHA Seriously, I really think I'm in love. Nak tahu tak, semalam sis keluar dgn crush ! OMG!! Hahahaaha apa daa.. Sis sendiri pon taktau macam mana boleh tiba-2 nak ajak En Crush lepak. Yes, sis yg ajak dia. Hahaha Nampak macam perigi cari timba kan ? Ahhh lantak lahh. Yg penting sis dapat "dating" dgn dia semalam.  Ceritanya macam ni, semalam sis ada tournament netball. Ok tu bukan pointnya. Balik dari tournament tu sis dah terlentang dah kepenatan. Tidurlah sekejap kat ruang tamu sampai ke petang. Bangun dari tidur tu, sis pun pegi lah mandi apa semua. Siap makan lagi. Sekali tengok jam masa tu belum pukul 8 lagi. Hah sudahh.. Dah settle semua benda kan, jadilah boring. Tak tahu nak buat apa. Pastu baring-2 lah main henfon. Duk belek itu ini, scroll sana sini. Tiba-2 teringat kat En crush. Hahaha Masa tu taktau lah apa yg sis fikir. Sis boleh pulak pegi whatsapp dia ajak lepak. Yee, ajak dia lepak. Lepastu dia reply, "Lepak?? Ka…