Skip to main content

Course break..

Haii..
Hah..excited gile bila dapat course break and balik kampung..
Even kampung "tak"lah jauh mana bak kata sesetengah orang tu..
Aku tetap excited..Yelaa..Yang lagi dekat tu boleh la selalu balik..
Untunglah kan..
Yela..KL dgn Perak memang tak jauh..tapi pandang lah sama Perak tu kat mana..
Perak aku ni bukan macam kat Tapah..
Tuu..hujung tuu... huhu

Okay..sebenarnye nak story pasal perjalanan pulang aku tempoh hari..hoho
Adventure betul lahh..
Banyak betul rintangan..
Firstly,petang jumaat hari aku nak balik tu..
Aku tunggu lah bas dkt bus stop dpn umah tu..
Tunggu punya tunggu..
Bas sampai..tp..rosak pulak la kt depan tu..
Pastu driver tu cakap tunggu bas belakang..okay..
Tunggu lagii..tapi xsampai-sampai pn..
Hadoiii..ponat den nunggu...
Dah la hujan time tu..sabau jo laaa..
Masa tu aku tunggu dgn senior ak 2 org nak balik Melaka..
Tiket dorang dahla kul 8.30..
Nasib la tiket aku kul10.30..
Bas rapid pulak la buat hal..Time2 camtu dengan hujan nye..
Waktu orang balik keje pulak..tentu2 nye jalan jammed..
Lastly,decide nak mintak tolong sorang lagi senior yang ad kete tolong anta ke stesyen lrt..
Perghh..jalan..memang terbaik lah jammed dia kn..
Okay,sampai je stesyen lrt,trus rushing naik train..
Senior aku trun kt KL Sentral..
Aku terus gi Masjid Jamek..
Dah sampai je Masjid Jamek aku turun nak tukar train..
Alamak aii boleh salah naik pulak..
Tanye orng pn,orang bagi instruction salah..
Tak pasal2 je aku kena turun pastu patah balik..Adoiii..
Siot betul..
Aku sampai pudu area kul 8 cmtu..
Jumpa lah member aku kat sana..Ktorang gi makan smua dlu..
N then tercangak lah tunggu bas..Yelah..tiket kul10.30..
Hah..kul10.15 tu aku ngn member aku turun lah platform nak naik bas..
Tunggu punya tunggu..bas x sampai2..
Tunggu lagi sampai kul11.30 tetbe ada bas Kangar ni kat depan ktorang..
Ktorg dh pelik ni..mna lah bas..Lastly pegi tanya pakcik bas sorang ni..
Pastu boleh pulak dia marah2 cakap "ni ha naik bas ni,pakcik dah panggil banyak kali td xnak naik"
Laa..mana la ktorg nk dengar dah kat situ bising..Lagi satu yang tu bas Kangar,Perlis..
Ktorang nak balik Perak..memang la ktorang tak naik..Dahtu tak cakap pulak yang nnti sampai Hentian Duta kena tukar bas..Sengal betul..Nasib lah aku terdengar driver bas tu cakap2 pasal Kangar ape kebenda ntah..Masa sampai Duta tu aku cakap kat member aku niy..jom g tanya..Ktorng pegi la tanya driver bas td..
Tu pn sorang lagi nak marah2..xleh cakap elok2 ke..
"Eh pakcik taktau,bas ni pegi Kangar bukan pegi tempat lain..Pegi tanya kat kaunter sana tu"
Haihhh..Lagiiii...
Pergi la tanya kat kaunter tu..Last2 abang kat kaunter tu cakap tukar bas..
Aiii saba je la..Tukar je bas..Aku naik terus tidur..Penat tahu??
Aku tidur dah xsedar ape dah..Penat punya pasal kan..
Member aku cakap jalan jammed gila..Patutla aku ase lama semacam je..
Area kul3 pagi tu aku tersedar sebab bas berhenti kat Amanjaya..
Untuk apa?Apa lagi...Tukar bas lagi lahh..Perghh..Terganggu betul tidur aku..
Ktorang semua tukar bas..Masuk je bas 1 lagi tu..Nahh..Sejuk gila habaq hang..
Boleh beku cek tau tak..
Aku punya seat tu plak ade masalah dgn aircond dia..
Aircond tu bocor pulak..
Air keluar..Siott..aku yang tengah tidur dalam kesejukan bertambah lah sejuk nye..
Hampeh betul..malang2..Sabar jela..Ape lg boleh buat kan..
Area kul5.30 pagi tu baru lah sampai ke destinasi..
Oh Kroh..jauhnye perjalanan nak sampai sini..
Dengan rintangan dan halangan semua cukup..
Hah..Esok nye tu..seharian aku tidur je..
Demam pulak tu..niy semua sebab kena hujan pastu penat pastu sejuk...
Nasib baiklah demam aku xlama..Dua tiga hari je..
Kalau tak,rugi lah course break aku.. huhu

Alahai course break..
Sepuluh hari je cuti..pasni taktahu la bila lagi boleh cuti and balik kampung..
Btw,after cuti ni dah nak exam..
Risau pulak..Aku xnak jadi punca kpd kawan2 aku untuk stay smpai Day60..
Hope we will pass our exam in Day40..
Wish we all luck ! (^_^)

Comments

Popular posts from this blog

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI"

Hi, Assalamualaikum semua. I'm back !!  Kali ni dengan tajuk lain macam sikit.  Entry kali ni pasal kisah anak-anak gadis yang baru berjinak-jinak dalam bidang travelling. Haha Mission pertama untuk awek-awek ni adalah untuk menakluki KRABI !! Takluk laa sangat kan. Hahahaha
Okay, sebenarnya kitorang plan ni dah lama dah. Actually, tiket tu yg dah beli lama. Last year dalam middle of the year tak silap. Sis cakap laa kat diorang, kita beli je tiket. Nanti confirm jadi. Haha\ Betul lah kan? Memang jadi.
Kitorang punya trip kali ni 4hari 3malam. So, flight kitorang pagi. Pukul7 pagi.




Waktu kat sana lewat sejam dari waktu kita kat Malaysia.
So, kitorang sampai sana dalam 8 lebih jugak. Sampai je airport kitorang terus ambik shuttle bus pergi ke Aonang. Sebab kitorang punya hotel kat sana.

So, here is our place to sleep. 3 Bees Guesthouse.



Kitorang sampai hotel tu still pagi lagi, check in nye petang. So, kitorang just tinggalkan barang2 je kat situ then terus sewa skuter. Hihi

Harga …

Aircraft Towing Procedures

Towing is a process of moving an aircraft from one place to another without the engine power running. The person in charge to the towing procedure should first, refer to aircraft Maintenance Manual (AMM) Chapter 9 before carry out the process. The person involved in towing process are LAE, Ground crew on headset, cockpit crew & auxiliary crew.
The are procedures to be followed prior to tow the aircraft. Firstly, one man must be in the cockpit for the operation of the brakes of the aircraft. Next, all doors of the aircraft must be closed & locked up. After that, the undercarriage pins must be installed. Then, check the tyre pressure and make sure it is in good and correct readings. The following step is to connect the correct tow bar with the shear pin installed. Remember, one man must be overall in charge of the towing operation and be able to communicate with the man in the cockpit.
Start the APU and make sure there is sufficient hydraulic pressure for the brakes operation. …

Jangan Marah Nanti Kena Jual..

Assalamualaikum blogger.. Nak tau apa yang CikManis maksudkan dengan tajuk kat atas tu?? Haa..Jom laa baca2 tentang niy..hehe
Before that, CikManis nak tau jugak ada tak antara korang yang suka marah2?? Haa..jangan marah nanti kena jual..hehe Korang tau kan yang marah tu datangnya dari syaitan. So, agak-agak lepas niy rasa nak marah tu cepat-cepatla istighfar ye.. CikManis pun kadang-kadang cepat marah jugak tapi bila fikir-fikir balik tak elok lah.. Muka pun nampak buruk je..hehe.. Jangan terasa pulak..CikManis tuju kat diri sendiri je niy..
Haa..sebenarnya CikManis ada story pasal orang yang suka marah-marah niy.. Nak tau??Jom & teruskan membaca ya..
Ceritanya macam niy.. Ada seorang anak niy, dia suka sangat marah-marah.. Kadang-kadang sampai tak terkawal.. Satu hari, si anak niy bertanya kepada bapanya. "Bapa, macam mana saya nak kawal perasaan marah niy??" Lalu si bapa menjawab,  "Anakku, kalau kamu rasa nak marah cepat-cepat ambik paku & paku ke dinding".
Si anak mengam…