Skip to main content

Jom Jadi Pendengar Yang Setia..

Assalamualaikum..Petang niy nak ajak korang wat something lahh..Wat ape??
Jom kita jadi pendengar yang setia. Heehee.. Sememangnye kan dah jadi tabiat semua orang yang lebih suka bercerita tentang diri sendiri daripada mendengar. Haa..tapi kan kalau asyik korang yang bercerita tanpa bagi orang lain bercerita mesti suasana akan jadi tak syok, hambar je. Malah, untuk orang jadikan korang sebagai kawan pn sure dia akan fikirkan dua tiga kali. Oleh itu korang2 sekalian, belajarla untuk jadi pendengar yang setia.
Bagaimana caranya????? Jom kita semak sama-sama..

                             
  • Apabila orang bercerita tentang ape pn masalah janganlah korang jadi macam batu, takde perasaan pulak an..bagilah respons dengan apa yang dikatakannya. Paling tak pn anggukkan kepala & sebagainya.
  • Berilah perhatian penuh ketika mendengar kata-katanya & janganlah sekali-kali menyampuk.
  • Lebih bagus lagi kalau korang tanya soalan sikit untuk tunjukkan minat korang dengan apa yang diceritakan nya.
  • Setelah hubungan korang dengannya bertambah rapat barulah korang sikit-sikit ceritakan masalah yang korang pulak hadapi. Tapi ingat, jangan pulak sampai membebankan. Jadikannya sebagai tempat korang share masalah bukan sebagai tempat korang bergantung tau..
Cara terbaik untuk korang berikan respons adalah korang katakan padanya korang setuju dengannya dan caranya sungguh bijak. Pujian tu bagilah dengan ikhlas & tak perlu lah nak paksa diri memuji. Yang benar katakan je. Jangan terlalu sombong & ego untuk meluahkannya. Dengan cara niy , ia boleh membuatkan orang yang berinteraksi dengan korang berasa bangga & selesa bersama korang.

Haa..amacam? Kita dah tengok kan sikit cara nak jadi pendengar yang setia. So, SELAMAT BERAMAL.
Hehe. PeaCe !!

Comments

Post a Comment

Assalamualaikum..
Agak Dah Bace tu komen-komen laa..
Hehe..Ce Komen Ce Komen..

Popular posts from this blog

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI"

Hi, Assalamualaikum semua. I'm back !!  Kali ni dengan tajuk lain macam sikit.  Entry kali ni pasal kisah anak-anak gadis yang baru berjinak-jinak dalam bidang travelling. Haha Mission pertama untuk awek-awek ni adalah untuk menakluki KRABI !! Takluk laa sangat kan. Hahahaha
Okay, sebenarnya kitorang plan ni dah lama dah. Actually, tiket tu yg dah beli lama. Last year dalam middle of the year tak silap. Sis cakap laa kat diorang, kita beli je tiket. Nanti confirm jadi. Haha\ Betul lah kan? Memang jadi.
Kitorang punya trip kali ni 4hari 3malam. So, flight kitorang pagi. Pukul7 pagi.




Waktu kat sana lewat sejam dari waktu kita kat Malaysia.
So, kitorang sampai sana dalam 8 lebih jugak. Sampai je airport kitorang terus ambik shuttle bus pergi ke Aonang. Sebab kitorang punya hotel kat sana.

So, here is our place to sleep. 3 Bees Guesthouse.



Kitorang sampai hotel tu still pagi lagi, check in nye petang. So, kitorang just tinggalkan barang2 je kat situ then terus sewa skuter. Hihi

Harga …

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI - DAY 2"

Hi semua !! Now, I'm ready for next entry. Day 2 in KRABI !! Okay, mula dengan Bismillah dulu. :)
Haaa Day 2 ni ialah hari membakar dan memanggang kulit. OMG ! Dah laa kita ni memang putih, bertambah-tambah laa putih masak garing kat sana. HAHA
Untuk day 2 and day 3 ni kitorang ambik pakej. Asalnya nak ambik pakej full 4H3M tapi memandangkan masing-masing nak merasa jadi backpackers ala ala orang bujang. So, kita pun reduce kan kos kat situ sikit. Kitorang just ambik pakej yang besar-besar je. Contohnya macam snorkeling and island hopping, town tours and a few activities tu. Untuk activities tu nanti aku cerita untuk Day 3 punya okayy ? Hihi
Okay, pagi tu kitorang bangun awal sikit sebab nak cari breakfast dulu sebab dalam pakej tu xde breakfast. Just ada lunch je.
So, ini breakfast kitorang. Nasi minyak & Nasi kerabu. Ada roti canai tu tapi dia macam garing sangat. Hihi
Lepas breakfast, kitorang balik hotel and tunggu orang yg pakej tu ambik kitorang untuk pegi snorkeling pu…

Oh CRUSH !!!

Lain macam kan topik harini ? HAHAHAHA Seriously, I really think I'm in love. Nak tahu tak, semalam sis keluar dgn crush ! OMG!! Hahahaaha apa daa.. Sis sendiri pon taktau macam mana boleh tiba-2 nak ajak En Crush lepak. Yes, sis yg ajak dia. Hahaha Nampak macam perigi cari timba kan ? Ahhh lantak lahh. Yg penting sis dapat "dating" dgn dia semalam.  Ceritanya macam ni, semalam sis ada tournament netball. Ok tu bukan pointnya. Balik dari tournament tu sis dah terlentang dah kepenatan. Tidurlah sekejap kat ruang tamu sampai ke petang. Bangun dari tidur tu, sis pun pegi lah mandi apa semua. Siap makan lagi. Sekali tengok jam masa tu belum pukul 8 lagi. Hah sudahh.. Dah settle semua benda kan, jadilah boring. Tak tahu nak buat apa. Pastu baring-2 lah main henfon. Duk belek itu ini, scroll sana sini. Tiba-2 teringat kat En crush. Hahaha Masa tu taktau lah apa yg sis fikir. Sis boleh pulak pegi whatsapp dia ajak lepak. Yee, ajak dia lepak. Lepastu dia reply, "Lepak?? Ka…