Skip to main content

Jom Jadi Pendengar Yang Setia..

Assalamualaikum..Petang niy nak ajak korang wat something lahh..Wat ape??
Jom kita jadi pendengar yang setia. Heehee.. Sememangnye kan dah jadi tabiat semua orang yang lebih suka bercerita tentang diri sendiri daripada mendengar. Haa..tapi kan kalau asyik korang yang bercerita tanpa bagi orang lain bercerita mesti suasana akan jadi tak syok, hambar je. Malah, untuk orang jadikan korang sebagai kawan pn sure dia akan fikirkan dua tiga kali. Oleh itu korang2 sekalian, belajarla untuk jadi pendengar yang setia.
Bagaimana caranya????? Jom kita semak sama-sama..

                             
  • Apabila orang bercerita tentang ape pn masalah janganlah korang jadi macam batu, takde perasaan pulak an..bagilah respons dengan apa yang dikatakannya. Paling tak pn anggukkan kepala & sebagainya.
  • Berilah perhatian penuh ketika mendengar kata-katanya & janganlah sekali-kali menyampuk.
  • Lebih bagus lagi kalau korang tanya soalan sikit untuk tunjukkan minat korang dengan apa yang diceritakan nya.
  • Setelah hubungan korang dengannya bertambah rapat barulah korang sikit-sikit ceritakan masalah yang korang pulak hadapi. Tapi ingat, jangan pulak sampai membebankan. Jadikannya sebagai tempat korang share masalah bukan sebagai tempat korang bergantung tau..
Cara terbaik untuk korang berikan respons adalah korang katakan padanya korang setuju dengannya dan caranya sungguh bijak. Pujian tu bagilah dengan ikhlas & tak perlu lah nak paksa diri memuji. Yang benar katakan je. Jangan terlalu sombong & ego untuk meluahkannya. Dengan cara niy , ia boleh membuatkan orang yang berinteraksi dengan korang berasa bangga & selesa bersama korang.

Haa..amacam? Kita dah tengok kan sikit cara nak jadi pendengar yang setia. So, SELAMAT BERAMAL.
Hehe. PeaCe !!

Comments

Post a Comment

Assalamualaikum..
Agak Dah Bace tu komen-komen laa..
Hehe..Ce Komen Ce Komen..

Popular posts from this blog

"AWEK AVIASI TAKLUK KRABI"

Hi, Assalamualaikum semua. I'm back !!  Kali ni dengan tajuk lain macam sikit.  Entry kali ni pasal kisah anak-anak gadis yang baru berjinak-jinak dalam bidang travelling. Haha Mission pertama untuk awek-awek ni adalah untuk menakluki KRABI !! Takluk laa sangat kan. Hahahaha
Okay, sebenarnya kitorang plan ni dah lama dah. Actually, tiket tu yg dah beli lama. Last year dalam middle of the year tak silap. Sis cakap laa kat diorang, kita beli je tiket. Nanti confirm jadi. Haha\ Betul lah kan? Memang jadi.
Kitorang punya trip kali ni 4hari 3malam. So, flight kitorang pagi. Pukul7 pagi.




Waktu kat sana lewat sejam dari waktu kita kat Malaysia.
So, kitorang sampai sana dalam 8 lebih jugak. Sampai je airport kitorang terus ambik shuttle bus pergi ke Aonang. Sebab kitorang punya hotel kat sana.

So, here is our place to sleep. 3 Bees Guesthouse.



Kitorang sampai hotel tu still pagi lagi, check in nye petang. So, kitorang just tinggalkan barang2 je kat situ then terus sewa skuter. Hihi

Harga …

Aircraft Towing Procedures

Towing is a process of moving an aircraft from one place to another without the engine power running. The person in charge to the towing procedure should first, refer to aircraft Maintenance Manual (AMM) Chapter 9 before carry out the process. The person involved in towing process are LAE, Ground crew on headset, cockpit crew & auxiliary crew.
The are procedures to be followed prior to tow the aircraft. Firstly, one man must be in the cockpit for the operation of the brakes of the aircraft. Next, all doors of the aircraft must be closed & locked up. After that, the undercarriage pins must be installed. Then, check the tyre pressure and make sure it is in good and correct readings. The following step is to connect the correct tow bar with the shear pin installed. Remember, one man must be overall in charge of the towing operation and be able to communicate with the man in the cockpit.
Start the APU and make sure there is sufficient hydraulic pressure for the brakes operation. …

Jangan Marah Nanti Kena Jual..

Assalamualaikum blogger.. Nak tau apa yang CikManis maksudkan dengan tajuk kat atas tu?? Haa..Jom laa baca2 tentang niy..hehe
Before that, CikManis nak tau jugak ada tak antara korang yang suka marah2?? Haa..jangan marah nanti kena jual..hehe Korang tau kan yang marah tu datangnya dari syaitan. So, agak-agak lepas niy rasa nak marah tu cepat-cepatla istighfar ye.. CikManis pun kadang-kadang cepat marah jugak tapi bila fikir-fikir balik tak elok lah.. Muka pun nampak buruk je..hehe.. Jangan terasa pulak..CikManis tuju kat diri sendiri je niy..
Haa..sebenarnya CikManis ada story pasal orang yang suka marah-marah niy.. Nak tau??Jom & teruskan membaca ya..
Ceritanya macam niy.. Ada seorang anak niy, dia suka sangat marah-marah.. Kadang-kadang sampai tak terkawal.. Satu hari, si anak niy bertanya kepada bapanya. "Bapa, macam mana saya nak kawal perasaan marah niy??" Lalu si bapa menjawab,  "Anakku, kalau kamu rasa nak marah cepat-cepat ambik paku & paku ke dinding".
Si anak mengam…